Tennissen vanuit je gevoel – Interview Tom Karsten

Interview met Tom Karsten – eigenaar TennisSupport

16 maart 2011
Door de dichtbijredactie (Conny Vos) (Witte Weekblad)

Karsten geeft tennisles volgens de ‘mindset’-methode: “Je leert je aandacht te verhogen en je gedrag aan te sturen waardoor je je handelingen kwaliteit mee kunt geven en je kunt concentreren op wat er werkelijk toe doet. Dat is zowel op de tennisbaan als daarbuiten bruikbaar.”

Winnen van jezelf is belangrijker dan winnen van de ander. Tom Karsten maakt gebruik van een nieuwe manier van denken in zijn tennisschool TennisSupport. Met de Mindsetmethode leert hij sporters tennissen vanuit gevoel in plaats vanuit gedachten.

Vorige kandidaat Sandy Kandau wil van haar tennisleraar weten of hij zijn eigen fouten ook kan omzetten in de juiste mindset?

“Elke leraar zal eerst met zichzelf aan slag moeten gaan om de methode te doorleven. Ik kwam met de MindSet methode in aanraking in november 2007. Jackie Reardon is een collega die ik ken uit mijn tijd dat we beide bij de KNLTB werkzaam waren als districtstrainers. In 2007 kwam haar boek MindSet uit. Een boek over mentale training voor tennissers als metafoor voor het dagelijks leven. In haar presentatie werd duidelijk hoe professioneel en helder ze haar methode vorm had gegeven.  Jackie organiseert sinds 1990 tennisreizen naar mooie oorden in het buitenland. Ik bood mijn diensten aan en kon in maart 2008 mee als coach naar Tunesië. Sinds die tijd heb ik tijdens mijn vele tennisreizen als coach mogen ervaren dat de deelnemers beter bestand en mentaal weerbaarder worden tegen onzekerheden, angsten en frustraties. De deelnemers werken naast hun tennisvaardigheden vooral aan hun mentale balans. Na een aantal keer mee gegaan te zijn met de tennisreizen en de Mindset coach cursussen gevolgd te hebben heb ik de methode in mijn tennisschool geïmplementeerd.

Wat houdt MindSet in?

Het verschil met de traditionele manier van lesgeven is opmerkelijk. Vanuit je gevoel spelen, beter waarnemen zonder te oordelen, ontspannen slaan, beter in staat keuzes te maken, in het hier en nu zijn en je handelingen kwaliteit mee geven. In de tennistraining leer je hoe je de mentale weerbaarheid kunt verbeteren. Je leert je aandacht te verhogen en je beter te concentreren op wat er toe doet.  Om iets te kunnen presteren heb je de keuze uit 2 Mindsets; ‘Verhaaldenken’ en ‘Actiedenken’.Om in het ‘nu’ te zijn valt lang niet altijd mee. We worden regelmatig afgeleid door gedachten, die er niet toe doen. Denk hierbij aan wat is geweest of nog gaat komen. Andere gedachten als oordelen over jezelf, over de tegenstander of de omstandigheden van het weer, het publiek of de baan. Vergelijk met het dagelijks leven waar we onszelf herkennen gevangen te zitten in onze “ratrace”. We willen veel en we moeten veel van onszelf en met regelmaat verwijten we onszelf en soms ook een ander dat we het niet goed doen. Dit oordelen samen met gedachten over het verleden en toekomst noemen we “Verhaaldenken”. Het besef dat je een keuze hebt geeft je het inzicht dat je met Actiedenken hetzelfde zo niet meer kunt bereiken maar op een heel andere en in ieder geval plezierige manier.

Hoe werkt dat in de praktijk?

Oude patronen veranderen door ze handvaten aan te reiken als: Waar kijk je naar”?, Wat voel je? Waar sta je? Waar staat je tegenstander?

“Men verwacht meestal, dat ik ze precies ga vertellen ‘hoe” ze het moeten doen. Nu vertel ik ze ‘wat’ te doen om vanuit gevoel te beginnen en hoe ze daarbij hun aandachtig kunnen blijven zonder afgeleid te worden. Oude patronen veranderen door ze handvaten aan te reiken als: Waar kijk je naar”?, Wat voel je? Waar sta je? Waar staat je tegenstander? Je leert je eigen gedrag aan te sturen (6). Je gedrag baseert zich op zes pijlers. Het begint allemaal met het besef dat een juiste gemoedstoestand aan de basis staat van trainbaarheid. De verschillende concentraties (4), die je nodig hebt wisselen elkaar in tennis snel af; de zogenaamde interne (gevoel en gedachten) en de externe (zoomen en scannen) concentraties. Door gebruik te maken van de zogenaamde instrumenten (9) kun je dit langer leren vasthouden en in gevoel blijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan oogcontrole en ademhaling. Het zal je duidelijk zijn dat je dit gelijk kunt toepassen in je eerst volgende wedstrijd. Zodra je de toegevoegde waarde van de methode ontdekt hebt wil je er meer van weten. Naast de tennistrainingen zijn er dus de tennisreizen maar worden er ook presentaties en trainingen voor bedrijven georganiseerd. Tevens zijn er cursussen voor trainers en coaches en inmiddels verscheen onlangs het tweede boek: Mindset voor het dagelijks leven.

Moet iemand talent hebben of kan iedereen goed leren tennissen?

“Eerst moeten we ons een helder beeld vormen wat talent nu eigenlijk is? De opvattingen hierover zijn over de jaren hierover drastisch veranderd. Twintig jaar geleden keken we vooral of een kind goede motorische vaardigheden had en of hij technisch onderlegd was en bereid was om hard te werken. Tegenwoordig kijken we meer naar het oplossingsgericht handelen van het kind en of speler. Kan de speler zich gemakkelijk aanpassen aan de snel veranderende situaties en creatieve oplossingen bedenken, die hij “vrij van geest” kan uitvoeren mits veilig voor lijf en leden uiteraard. “Mooi bewegen” is een onderdeel van talent maar zeker niet doorslaggevend. Door de situaties en omstandigheden te variëren en de leerlingen uit te dagen om steeds weer oplossingen te vinden komen ze steeds verder. En daar gaat het immers om! De top bereiken is leuk maar de weg er naar toe is waar het werkelijk om gaat. Ik heb met eergevoelens jarenlang met die top mogen werken op nationaal en zelfs internationaal. Ik ben nu tot het besef gekomen, dat een leerling die bereid is in zichzelf te investeren voor mij de meeste voldoening geeft.

Tennissupport is uw eigen tennisschool?

“Dat klopt. Tennis is voor mij een fulltime baan. Een droom om van mijn hobby mijn werk te kunnen maken is uitgekomen.  In 1993 richtte ik T.O.M. Tennisschool op destijds gevestigd in Aalsmeer. Een jaar later verhuisde de tennisschool naar Amstelhof en in 2005 werd de naam veranderd in TennisSupport BV.  In 2006 stuurde ik elf tennisverenigingen in de regio aan met het plan dit uit te gaan breiden naar meer. Ik haalde daar onvoldoende voldoening uit. Nu ben ik terug bij de kern. Werken met een leuk team gemotiveerde tennisleraren, die bereid zijn in zichzelf te investeren en over te kunnen dragen aan de leerlingen die dat ook willen. Dat past beter bij mij.

De samenwerking met Amstelhof past als een handschoen. Het multi functionele aspect van de sportschool draagt bij aan onze holistische aanpak. Het rijk gevarieerde aanbod van Fitness, Yoga, Gigong en Balance met de mogelijkheid met regelmaat jezelf echt te kunnen ontspannen in het tropische zwembad met zijn sauna’s en verantwoord te laten masseren en of behandelen bij de Fysio maken het voor de leden compleet. De naschoolse opvang zorgt ondertussen met zijn team dat de kinderen hun vrije tijd nuttig door kunnen brengen op het sportveld en tennisbaan. Zo krijgen ze met de paplepel de inspiratie ingegoten om het body en mind de basis te creëren voor een lang, gezond en bewust leven.